AV-arkki – 25 vuotta: Puhutaan politiikkaa!

K-16 / 60 min / 7 euroa

Esitysaika ja -paikka:
to 4.9. klo 18 Asema
su 7.9. klo 12 Asema

AV-arkki – Suomalaisen mediataiteen levityskeskus täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Reikäreuna elokuvafestivaali ja AV-arkki juhlivat tätä toteuttamalla yhteistyössä juhlaohjelmiston Oriveden valkokankaalle. Puhutaan politiikkaa! -näytös esittää vahvoilla teemoilla rikastetun karkelon, jossa pureudumme uudesta näkökulmasta katsottuna päivittäin kohtaamiimme kysymyksiin elokuvan ja mediataiteen kielellä. Kohtaammeko edes turvapaikanhakijoita yhteiskunnassamme vai luommeko heistä automaattisesti näkymättömiä haamuja? Onko sallittua mennä valtavirran huvipuistoon, Disneylandiin Lumikiksi pukeutuneena? Kuka on lopulta oikeassa vai onko kukaan? Miten kohtaamme vieraat kulttuurit? Näytös esittää kysymyksiä yllättävän suorasukaisesti elokuvan ja mediataiteen keinoin!

A Feast With King Midas

4 min / Suomi 2013 / kokeellinen / ei dialogia

feast

A Feast with King Midas on kokeellinen lyhytelokuva joka käsittelee kuolevaisuutta, luonnon liikakäyttöä ja ihmisen pöyhkeyttä.  Teos on uudenlainen tulkinta  Vanitas-aiheesta, ihmisen kuolevaisuuden kuvauksesta.   

Siististi mutta eleettömästi pukeutunut mies istuu pöydän äärellä kohti katsojaa. Pöytä on kukkuroillaan ruokaa – kokonaisia kalkkunoita, vadillisia hedelmiä, lautasittain vihanneksia, lihoja, kaloja, leivoksia. Miehen edessä on tyhjä lautanen. Mies istuu ja katsoo kohti kameraa.  Ruoka  hänen ympärillään rupeaa mätänemään ja tuhoutumaan. Ensin tulevat kärpäset, sitten toukat. Kosteat ruuat mädäntyvät, kuivat homehtuvat.  Lopulta ruoka on muuttunut iljettäväksi sotkuksi. Mies istuu edelleen ilmeettömänä. 

Taiteilija, ohjaaja, kuvaaja, leikkaaja, käsikirjoitus: Timo Wright
Ääni: Taneli Bruun 

Ghosts

15 min / Suomi 2009 / dokumentti/ englanti / -

ghosts

Taiteilija: Jan Ijäs
Kuvaaja: Jan Ijäs
Leikkaaja: Okku Nuutilainen, Jan Ijäs
Musiikki: Sun City Girls, Jaakko Eino Kalevi, Vilunki 3000
Käsikirjoitus: Jan Ijäs
Äänisuunnittelu: Svante Colérus

Alunperin kirjekuoritehtaaksi valmistunut rakennus toimi Tampereella vuoden 2007 loppuun turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksena, ihmisvarastona. “En ole kuollut… olen vain olemassa.”

Jihad

4 min / Suomi 2006 / kokeellinen / englanti / -

jihad  

Taiteilija: Adel Abidin

Tuttu, liian usein nähty näkymä Irakin sotaa käsittelevässä uutisoinnissa: videokuvattu viesti Islamisti “terroristilta”, jolla on peitetyt kasvot ja ase kädessään. Hän lausuu viestin vihasta ja kuolemasta, Koraanista. Minun versiossani videokuvatussa viestissä “terroristi” seisoo seinään maalatun tähti ja raita maalauksen edessä. Hän aloittaa lausumalla säkeen Koraanista. Sitten hän poimii akustisen kitaran ja laulaa “This land is my land”.

A Summer Job

7 min / Suomi 2009 / fiktio / englanti / suomi, ruotsi

summerjob

Taiteilija, ohjaaja, leikkaaja, tuottaja: Johanna Lecklin
Käsikirjoitus: Henri Tani
Kuvaaja: Wellu Mikkonen

Kolme ihmistä kertoo uudelleen tarinan katastrofaalisesta kesätyöstä. Koreografin työ meinasi päättyä mafian kynsistä seksiorjuuteen.

Real Snow White

9 min / Ranska, Hollanti 2009 / kokeellinen / englanti / englanti

 RealSnowWhite

Taiteilija, ohjaaja: Pilvi Takala
Kuvaaja: Pénelope Gaillard, Raphël Siboni, Ahmet Ögut

Absurdi ‘oikean hahmon’ logiikka ja Disneylandin tiukat säännöt tulevat esille, kun Lumikin todellista fania ei pääsetä sisään huviluistoon Lumikki-asussa.

Rentyhorn

5 min / Sveitsi, Suomi 2008 / dokumentti / ei dialogia / englanti

renthyhorn

Agassizhorn on vuori Alpeilla, joka on nimetty 1800-luvulla eläneen sveitsiläissyntyisen luonnontieteilijän sekä rasistin Louis Agassizin mukaan. Huber uudelleen nimeää vuoren Rentyhorniksi, Etelä-Carolinalaisen plantaasiorjan Rentyn mukaan, jonka Louis Agassiz määräsi valokuvattavaksi todistaakseen “Mustan rodun” alemmuuden.

Taiteilija, ohjaaja: Sasha Huber
Leikkaaja: Eetu Vihervaara
Käsikirjoitus: Hans Fässler
Kuvaaja: Siro Micheroli

Mitä varten?

5 min / Suomi 2009 / fiktio / suomi / englanti

mitävarten

Video perustuu Teemu Mäen runoon, ”Mitä Varten?” Näyttelijä Noora Dadu lausuu runon supermarketissa sekä rakennuksen katolla Helsingin taivaanranta taustanaan.

Taiteilija, ohjaaja: Teemu Mäki

Green Matters – levästäjän käsikirja

11 min / Suomi 2011 / dokumentti / suomi / englanti / -

Greenmatter

Mia Mäkelä tutkii vihreän levän mahdollisuuksia ryijymateriaalina soveltaen perinteisiä kudontatekniikoita. Projektin taustalla on halu auttaa rehevöitynyttä Itämerta keräämällä levää käyttöön eli levästämällä. Näyttely kasvihuoneessa johdattaa ahdinparran ja suolilevän maailmaan videokäsikirjan ja leväteosten kautta.

Työskentelyjaksojen aikana Seilissä, Turun Yliopiston Saaristomeren Tutkimuslaitoksella ja Ouraluodolla Merikarvian ulkosaaristossa taiteilija itseopiskeli levien käsittelyä taidetekstiilien materiaalina. Keväällä 2011 julkaistavan videokäsikirjan kautta taiteilija opastaa muitakin kiinnostuneita levästyksen saloihin. 

Taiteilija, ohjaaja, leikkaaja: Mia Mäkelä
Musiikki: Jaakko Tolvi
Kuvaaja: Mia Mäkelä. Michael Ebert
Ääni: Jani Lehto, Mia Mäkelä