Historia

Syksyllä 2010 Reikäreuna –elokuvafestivaali täyttää kuusi vuotta. Elokuvafestivaalin idea lähti siitä, kun lyhytelokuvilleen näkyvyyttä kaivanneelle Taideyhdistys Roihu ry:lle tarjoutui tilaisuus saada yksi Suomen maineikkain elokuvaohjaaja Markku Pölönen vieraakseen. Nuorten innokas porukka lähti toteuttamaan haavettaan Sirkus Supiaisen kanssa. Ensimmäinen festivaali järjestettiin syksyllä 2005 ja se otettiin Orivedellä vastaan varovaisen uteliaasti.

Festivaali oli kokonaisuudessaan myönteinen kokemus ja opetti tekijöilleen paljon. Seuraavaan festivaalin suunnittelu aloitettiin saman tien. Kolmantena vuonna festivaali sai kansainvälistä väriä päävieraansa muodossa ja neljäntenä vuonna sama jatkui ohjelman muodossa. Jos viimeistään kolmas vuosi vakiinnutti Reikäreunan Orivedelle, neljäs vuosi toi Reikäreunan laajempana ja ammattimaisina ihmisten ilmoille. Tämä osoitti sille olevan paikan myös pirkanmaalaisena kulttuuritapahtumana, jonka Oriveden kaupungin huomionosoituskin kulttuuripalkinnon muodossa todistaa.

Festivaalille on aina kutsuttu alan ammattilainen kertomaan työstään ja esittelemään omaa tuotantoaan. Festivaa­liohjelmaa suunniteltaessa päävieraalla on suuri vaikuttamisen mahdollisuus siihen. Aikaisemmin päävieraina ovat olleet elokuvaohjaajat Markku Pölönen ja Arto Halonen sekä interaktiivisen elokuvan ammattilaiset Chris Hales ja Teijo Pellinen. Vuonna 2008 paikalla käynyt tuottaja/ohjaaja Matti Grönberg toi mukanaan myös Tampereen teatterin johtajan Heikki Vihisen, Timo Kahilaisen ja Heikki Silvennoisen.

Vuonna 2008 lanseerattiin myös kaksi uutta vieraskategoriaa – taiteilijavieras ja suurta suosiota saanut satunnaisvieras, jona nähtiin raksamies ja puutarhuri sekä teatterin harrastaja Harri Entonen. Reikäreunassa on ollut myös paljon muita elokuvantekijöitä. Esimerkiksi “Star Wreck” ja “Graffitti meissä” elokuvien tekijät ovat olleet yleisön tentattavina.

Vuonna 2009 päävieraana oli elokuvaohjaaja Mari Rantasila, taiteilijavieraana kuvatailija Markku Arantila ja satunnaisvieraana hautausurakoitsija Timo Virtanen. Lyhytelokuvakilpailun voiton vei dokumentti Sniikkerit, jonka on ohjannut Heikki Slåen Metropolia ammattikorkeakoulusta. Kokonaisuudessaan festivaalilla vieraili 2250 henkeä, joka oli 750 henkeä enemmän kuin edellisenä vuonna.