Näyttelyt

Taidenäyttelyt

Juhlavuoden Reikäreunan taidenäyttelyissä nähdään yli kymmenen taidenäyttelyä, ja lisäksi tavallista enemmän ympäristötaidetta ja erilaisia tempauksia.

 

Samuli H

Samuli Heimonen

Taiston alakerran iso sali, maalauksia vuosien varrelta

Samuli Heimonen on syntynyt vuonna 1975 Saarijärvellä. 
Hän valmistui taiteiden maisteriksi Taideteollisen korkeakoulunkuvataiteiden maisteriohjelmasta vuonna 2002 ja sen lisäksi hän on opiskellut Taideteollisessa korkeakoulussa taidekasvatusta sekä Oriveden opiston kuvataide-linjalla.

Samuli Heimosen töitä löytyy muun muassa Helsingin Kaupungin Taidemuseon, Porvoon kaupungin, Paulon säätiön, Taidekeskus Salmelan, Herala-säätiön, Saarijärven museon
Mannila-säätiön, Mäntyharjun kunnan ja Taideteollisen Korkeakoulun kokoelmista sekä yksityisten tahojen, kuten esimerkiksi Capmanin kokoelmista.

Julkisesti Samuli Heimosen teoksia on esillä Porvoon kirjastossa.

Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti vuonna 2000 ja yhteisnäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomailla hän on osallistunut vuodesta 1998 lähtien.

Samuli Heimonen valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2008 ja hänet on lisäksi palkittu Tapperien Taideseuran mitalilla vuonna 2003.

Hän asuu ja työskentelee Kangasniemellä.

Samuli Heimonen oli järjestämässä Reikäreuna-elokuvafestivaalia vuosina 2006 ja 2007 Oriveden opiston yhteistyön kautta.

 

kalle m

Kalle Mustonen

Tiilihuone Taiston alakerrassa, installaatio

Kuolema ja pop kohtaavat Mustosen teoksissa timanttien, pääkallojen, puutarhatonttujen ja legojen sekoittuessa tummaksi maisemaksi. Teosten päämateriaaliksi on vakiintunut puu.

Teoksessa laatikot toimivat pieninä näyttämöinä puuveistoskasoille. Muuntuva valon väri luo illuusioita ja herättää pienen tilan eloon. Installaatio on osa laajempaa Gnomestudies- projektia.

Kalle Mustonen on Lahdessa työskentelevä ja Helsingissä asuva kuvanveistäjä. Vuonna 2004 Lahden taideinstituutista valmistunut teollisuusromantikko on nähty mm. Mäntän kuvataideviikoilla, Ars Auttoisissa ja Taidehallissa Nuorten näyttelyissä.

Kalle syntyi vuonna 1979 Lahdessa ja varttui lähiössä. Hän valmistui Lahden taideinstituutista 2004 lopputyönään pneumaattisesti ohjailtavia terästoukkia. 2005
suoritti siviilipalveluksen Oriveden opistolla assistenttina ja opettajana. Saman vuoden lopulla hän piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Lahden taidepanimolla.
Kalle aloitti taidejärjestöaktiivina 2006 ja on nyttemmin toiminut mm. Lahden taiteilijaseuran ja SKjL’n puheenjohtajana sekä STS’n hallituksen jäsenenä.

 

tieaho

Jenni Tieaho

Reikäreunan alueella ulkona, kuvia Jennin ympäristötaideteoksista

Luonnonmateriaali on minulle kuin kansalaisuus, johon tunnen kuuluvani. Viimeiset kuusitoista vuotta se on ollut kumppanini rakentaessani veistoksia luonnonmateriaaleista. Työskentelytapani on aikaa vievää käsityötä: punon , kudon ja sidon .Teokseni kertovat suomalaisten metsien, järvien, jäkäläisten kallioiden ja avarien peltomaisemien tarunomaisia , mystisiä ja maagisia tarinoita. Heinät , sammalet , kasvien juuret tai puunkuoret punoutuvat kertomuksiksi , joihin kätkeytyy luonnon ilmaisuvoima. Ilmaisten näin erilaisia inhimillisiä tunteita : kaipausta, läheisyyttä ,haavoittuvuutta ja yhteenkuuluvuutta.

Jenni Tieaho on kuvanveistäjä, ympäristötaiteilija ja hänen teokset kertovat suomalaisten metsien, järvien, jäkäläisten karhunselkäkallioiden ja avarien peltomaisemien tarunomaisia, mystisiä ja maagisia tarinoita. Kuusenhavut, männynkävyt, heinät, sammalet, kasvien juuret tai puunkuoret punoutuvat kertomuksiksi, joihin kätkeytyy luonnon ilmaisuvoima. Tieaho on syntynyt 1969 ja hänellä on ollut näyttelyitä Saksassa, Itävallassa ja Suomessa.

 

Liisa H

Liisa Hietanen

Asema-rakennuksen sisäpuolella, virkattuja veistoksia

Liisa (s. 1981) Asuu ja työskentelee Hämeenkyrössä.

Minä virkkaan ja neulon veistokseni. Tekniikastani on muodostunut osa ajatteluani. Se on jatkuvaa ja läsnäolevaa antaen muotokuvalle aikaa saada luonteensa.

Työskentelyssäni törmään jatkuvasti eroon minun ja muiden välillä. Pohdin sosiaalisia rajoja, asioita jotka erottavat meitä, mutta toisaalta etenkin yhdistävät. Minua kiinnostavat ne kokemukset ja asiat, jotka me inhimillisinä olentoina jaamme. Teoksissaan Hietanen käsittelee banaaleja arkipäivän aiheita virkaten ja neuloen.

Liisa Hietanen on opiskellut muotoilua Lahden muotoiluinstituutissa 2003-2007 ja valmistui kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2012.

Hietanen on osallistunut ryhmänäyttelyihin vuodesta 2009. Hänen teoksiaan on ollut esillä mm. Nuoret 2009 näyttelyssä Helsingin Taidehallissa, Taidekeskus Honkahovin Haute Couture kesänäyttelyssä 2011 ja Uusi veistos näyttelyssä Lahden taidemuseossa 2011. Hän on järjestänyt yksityisnäyttelyt Galleria Rajatilassa Tampereella 2011 ja Galleria Sinnessä Helsingissä 2012.

 

rosenlund

Tuomo Rosenlund

Asema-rakennuksen sisällä, maalauksia

Tuomo (s. 1976) on Tampereella asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän tekee piirustusta, maalausta, grafiikka sekä veistoksia, joissa maalaus on vahvasti läsnä. Tuomo käyttää osassa teoksistaan mukana myös tekstiä. Välineinät ovat useimmiten hiili sekä akryyli- ja öljyvärit. Hän piirtää ja maalaa sitä mitä näkee ja ajattelee, haistaa ja maistaa, kuulee ja tuntee. Maailma, joka on näin täynnä älyä ja älyttömyyksiä, kauneutta ja rumuutta, rakkautta ja vihaa, typeryyttä ja informaatiota on pohjaton kaivo taiteilijalle, jonka keitoksissa perustavana aineksena muhii aina ihminen, kaikkine iloineen ja suruineen.

Tuomolle on tärkeää teoksen ajatus ja sisältö – tekotavat ja tekniikat ovatkin useimmiten alisteisessa asemassa näihin. Kuitenkin hän nauttii ja haluaa tehdä mahdollisimman visuaalisia kuvia. Tässä hänellä on pieni ristiriita, joka on toisaalta hyvin hedelmällinen. Se saa hänet usein kuljettamaan ideoitaan ja teoksien tarinoita pitkin koukeroisia reittejä, ennen kuin selviää mitä ja mistä ne kertovatkaan. Prosessi ei aina ole kovin helppo, joskus työt karkaavat alkuperäisestä ideasta hyvinkin kauas. Sisällön ja sanoman painottaminen karsii aina visuaalisia elementtejä pois, kun taas niiden korostaminen hajottaa teosten tulkintaa. Huomaankin katsoessani teoksiani taaksepäin kulkevani idean ja visuaalisuuden välimaastossa, välillä kallistuen jomman kumman suunnan puoleen.

Viime aikoina Tuomo on miettinyt eritoten sarjallisuuden ja ajan käsitteitä. Hän on lähestynyt näitä aihepiirejä mm. teoksilla, jotka koostuvat useista osista tai teoksilla, joissa kaksi- ja kolmiulotteinen työskentely yhdistyy. Moniosaisuudessa ja eri ulotteisuuksien yhdistämisessä häntä kiehtoo ennen kaikkea sisällölliset mahdollisuudet. Perinteisesti kuvantekijä kertoo yhdellä pohjalla tai teokselle kaiken oleellisen, vangitsee olennaisen. Kuvasarjojen tai maalattujen veistosten kautta voidaan haastaa ja tutkia tätä asetelmaa, mutta myös sitä miten teosta katsotaan, luetaan ja tulkitaan.

dream of a house net-2

ROP

RO-Projektit -työryhmän, tai lyhyemmin ROP:n, muodostavat kuvataiteilija Tuomo Rosenlund ja puuseppä Pekko Orava. Teoksemme ovat maalattuja veistoksia joissa kaksiulotteinen kuvapinta yhdistyy kolmiulotteiseen muotoon. Työskentelymme lähtökohtana on luoda taiteellisesti kunnianhimoisia ja teknisesti korkeatasoisia teoksia, jotka ovat suunnattu esitettäväksi julkisissa tiloissa, taidegallerioissa ja -museoissa.

Teostemme sisällöt käsittelevät ihmisen suhdetta luontoon ja maailmaan, elinympäristöihimme, niin henkisellä kuin fyysiselläkin tasolla. Töissämme toistuvat maisemalliset, mielikuvitukselliset näkymät yhdistyvät konkreettiseen ja kolmiulotteiseen muotoon, esittävään tai abstraktiin. Tämä yhteentörmäys avaa visuaalisia näkymiä joissa lopputulos on enemmän kuin osiensa summa, myös sisällöllisillä tasoilla. Teosten maailmat muuttuvat symbolisiksi mielikuviksi, joissa itse ihmisen hahmo on läsnä usein ainoastaan tekojensa jälkien kautta tai korkeintaan pienenä ja anonyyminä hahmona, omassa osassaan suuressa kokonaisuudessa.

Työskentelymme ryhmässä jakaantuu taiteelliseen suunnitteluun ja toteutukseen, josta huolehtii Tuomo Rosenlund, sekä tekniseen suunnitteluun ja toteutukseen, joka on Pekko Oravan harteilla. Konkreettinen työprosessi alkaa kuitenkin lähes aina yhteisistä keskusteluista ja ideoinneista, joiden pohjalta syntyvät raakaluonnokset ja teosten lähtökohdat.

 

 hirsiaho-elama

Mieleenpainuvimpia videoteoksia vuosien varrelta

Amore-huone Taiston alakerrassa, videoteoksia

Työryhmältä kyseltynä tässä ovat vuosien varrelta mieleen jääneimmät videoteokset:

 1. Amore, amore, amore…
  Jani Kuivajärvi, 2006, Super-8, 7minRallia ja rakkauslaulu.Kyseinen huone sai nimensä juuri tästä teoksesta: Amore-huone. Kun teosta esitettiin huoneessa koko festarien ajan vuonna 2006, kaikki työntekijät lauleskelivat sitä vielä loppujuhlissa. Amore, amore, amore… uusittiin myös vuonna 2009 Reikäreunan täyttäessä viisi.
 2. Suburban Studies: Vocabularity
  Juha Mäki-Jussila, 2002, video , 2:20 minAlussa maa oli autio ja tyhjä. Sitten asioita alkoi ilmaantua. Ja pian huomattiin, ettei vapaata tilaa enää ollut jäljellä. Teos tutkii maailman rakentumista. Sitä lähestytään zoomailemalla ulos eräästä kolmannen kerroksen ikkunasta.Teos jäi monille mieleen sen leikkisyyden takia. Vauvan sanoista tuli työryhmän hokemia vuonna 2007.
 3. Oma elämä (pitkä huominen)
  Kari Yli-Annala, 2008, video, 9 minNovellimainen scifi-tarina, jonka rinnalla kulkevat lähes abstrakteiksi käsitellyt kuvat. Teos kertoo kuvitteellisesta tulevaisuudesta, jossa trooppinen vyöhyke on ilmastomuutoksen myötä laajentunut eteläiseen Skandinaviaan asti.Teoksen tunnelman muistaa kaikki vuonna 2008 käyneet, koska sen scifimäinen tunnelma tuntui laajenneen näyttelystilasta koko alakertaan.
 4. Elämää A-mollissa
  Kesto: 2:54 min, 2010, Animaatio. Sekatekniikka, Kuva: 4:3, mustavalkoinenElämä A-mollissa on lyhyt animaatioelokuva, joka kertoo tarinan elämästä alustaloppuun asti A-mollisävytteisen musiikin tahtiin.Kun olin pieni, kuvittelin että pahanmakuinen puuro on valmistettu neuloista ja nauloista.”Elämä A-mollissa on leikkimielinen, mutta aika raju ja uhmakas elokuva. Elämä A-mollissa on tehty suurimmaksi osaksi omista lapsuudenvalokuvistani, sekä omista lapsuuden- ja nuoruudenmuistoistani. Elämä A-mollissa on tehty hiilestä, paperista, pienistä metalliesineistä ja mollipainotteisista sähkökitaroista.”Elämä A-mollissa on Päivi Hirsiahon Tampereen Ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelman lopputyön yksi osa, vuodelta 2010.Teos oli ensimmäinen ja tällä hetkellä ainoa Amore-huoneessa ollut kolmikanavainen teos. Yksi videon osista heijastettiin tilan yläseinään, ja kaksi pyöri maassa eri tasoilla olleissa vanhoissa telkkareissa. Pelkän videoprojisoinnin lisäksi Amore-huoneessa oli installaatio-henkeä.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Reikäreunan valokuvanäyttely RR 10v.

Taiston kahvio ja Oriveden kirjasto, valokuvia

Reikäreunaa on valokuvattu ahkerasti joka vuosi. Valokuva-arkistot on pengottu läpi ja niistä on valittu Reikäreunan luonteelle tyypillisimmät, hauskimmat, ikimuistoisimmat ja kehityksestä kertovimmat kuvat.

Reikäreuna on kehittynyt vuosi vuodelta, mutta jokin henki muodostui jo ensimmäisenä vuonna, mikä on saanut Reikäreunan kehittymään persoonalliseksi tapahtumaksi. Se voi olla poikkitaiteellisuus, ympäristön luomat mahdollisuudet, ihmiset, sattumat…

Näyttelyn ovat koostaneet: Jani Ilomäki, Tuomas Korolainen ja Paavo Pykäläinen.

 

tuuli j

Kuvankaappaus

Tuuli Juntunen, tietokonepiirros digikuvan päälle

Kuvasarja ystävien ja tuttujen valokuvista on tutkielma valokuvan ja digitaalisen piirroksen yhteen upottamisesta, samalla rikkoen kuvien perinteisen henkilökuvan tunnelman kaappaamalla henkilön kasvot ja korvaamalla niihin potrettihymyn sijaan mielivaltaisen ilmeen.

 

anton l

Anton Lehmussaari – Kolmas silmä levällään

Taiston WC-kopeissa, video

Ihmisen henki on aikaan ja paikkaan sitomaton ilmiö, jonka maalliset ”aistit” kahlitsevat ruumiin molempiin. Kolmas silmämme katselee ajan kehrää sen laidasta laitaan ja luistelee sen pinnalla kuin vesikirppu, mutta konventioidemme kahleet estävät meitä levittämästä kolmatta silmäämme äärirajoilleen ja antautumasta sen vietäväksi ja ohjattavaksi. Tänä vuonna Reikäreunassa Anton Lehmussaaren kolmatta silmää raottava elämysmatka ajan kehrän pintaliidolle tarjoaa mahdollisuuden päästää irti ulkopuolisista kahleista ja antautua kokonaan astraaliaistiensa vietäväksi. Aika ja paikka unohtuvat, jäljelle jää vain puhdas, ihmisyyden kokemus, syntymä, elämä ja kuolema. Ja Taide.

 

Paula N IMG_7670

Paula Nurminen

Laura-huone, fotogravyyrejä ja printtejä

Paula (s. 1969) Kuvanveistäjä, kuvataiteilija, valokuvataiteilija, ympäristötaiteilija

Töissäni luonto kuiskuttelee monin tavoin – iloisissa eläimissä suoremmin, keijuissa ja shamanistisissa kuvissa vähän vaivihkaisemmin, mystisemmin.

Ihmisen luontaiset tavat ja toiminta kiehtovat minua, eniten kiehtoo ihmisen luonto, sen mystinen puoli; unet, unelmat, haaveet, monet olomuodot.

Teoksissani näkyy ihmisen ja luonnon suhde. Pesä puussa vie ihmisen luontoon kokemaan, haistelemaan ja olemaan. Erikoiset valot näyttävät luonnon toisin silmin. Luonnosta löytyvät hahmot kutkuttelevat mielikuvitusta

 

timohannunen

Timo Hannunen

Reikäreunan alueella ulkona, kiviveistoksia

Mies, 1969, Multia
Kuvanveistäjä, kuvataiteilija

Veistokseni ovat useimmiten ympäristöstä tehdyn havainnon ja oman kulloisenkin mielentilan, sekä ajatusmaailman eriasteisia yhteensulautumia.
Kolmas elementti töissäni on kiveen vahvasti sidoksissa oleva ajan käsite.
Tämähän se on se loputon temmellyskenttä, josta riittää kuvia matkalla kohdusta hautaan, näkyvän ja näkymättömän sidoksia graniitissa.