Livesäestetty: Charlie Chaplin lyhytelokuvia

S / 91 min / livesäestetty / 12 euroa

Esitysaika ja -paikka:
pe 5.9. klo 20 Taisto
 

Mykkäelokuvakauden suurimman ja kirkkaimman tähden Charlie Chaplinin tunnetuin hahmo Pikku kulkuri täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Reikäreuna juhlistaa merkkipäivää tuomalla valkokankaalle rakastetun ohjaaja-näyttelijän varhaisia lyhytelokuvaharvinaisuuksia.

Perjantai-illan ainutlaatuisessa esityksessä vanha kohtaa uuden, kun 16 millimetrin filmikopioina esitettävät Chaplin-elokuvat kohtaavat Liblan ja Utopianistin elektronisen, avantgardistisen ja energisen jazz-progen. Esityksessä nähdään neljä mykkäelokuvaa, jotka ovat valmistuneet vuosina 1916 ja 1917.

Poutatorvesta tuttu Libla (Timi-Artturi Mäkelä) tekee soolonimellä syntetisaattori- ja chiptune-painotteista musiikkia. Ensimmäinen soololevy on tekeillä ja napsahtaa jakeluun, kun planeetat osuvat oikeaan asentoon.

Reikäreunassa kuullaan Liblalta useampi Chaplinin lyhytelokuva säestettynä chiptune-musiikilla, jota maustetaan livenä analogisten syntikoiden pörinällä.

Utopianisti-nimen takana häärii Poutatorvi-yhtyeestä ja Ovelin-yhtiön musiikkipeleistä tuttu säveltäjä/tuottaja/multi-instrumentalisti Markus Pajakkala. Hilpeää avantgardea, energistä jazz-progea, pelikone-elektroa, villiä improvisaatiota, detaljien riemujuhlaa ja genrerajojen pilkkaamista harrastavalta Utopianistilta on odotettavissa mitä vain!  

Easy Street / Charlie Poliisina

19 min / Yhdysvallat 1917 / fiktio / mykkä

chaplin poliisina 1

Ohjaus: Charlie Chaplin

Charlie poliisina on viktoriaanisen ajan melodraaman parodia, jossa Chaplinin esittämä hahmo rakastuu lähetystyöntekijään ja päättää muuttaa elämänsä suunnan. Hänestä tulee poliisi, jonka ensimmäisenä tehtävänä on siivota Easy Street varkaista. Kyseisellä kadulla odottaa jos jonkinlaisia konnia, jotka tuoreen poliisin on päihitettävä.

Adventurer / Charlie Chaplin kahlekarkuri

24 min / Yhdysvallat 1917 / fiktio / mykkä

Courts mťtrages Chaplin

Ohjaus: Charlie Chaplin

Charlie Chaplin kahlekarkurissa Chaplinin rooli on päinvastainen: hän esittää karannutta vankia, joka pääsee varakkaan perheen suosioon pelastettuaan nuoren neidon hukkumiselta. Neitokaisen mustasukkainen kosiskelija tekee kuitenkin kaikkensa, jotta viranomaiset saisivat karkurin kiinni.

The Rink / Charlie Rullaluistimilla

24 min / Yhdysvallat 1916 / fiktio / mykkä

chaplin rullaluistimilla 2

Ohjaus: Charlie Chaplin

Charlie rullaluistimilla oli aikansa suosituimpia Chaplin-elokuvia. Chaplin esittää tarjoilijaa, joka menee työpäivänsä päätteeksi luisteluradalle. Siellä hänen taitonsa tekevät vaikutuksen nuoreen neitiin, joka kutsuu hänet illanviettoon – eikä iltaa ilman kohtaamista vanhan vihollisen kanssa.

The Immigrant / Charlie siirtolaisena

24 min / Yhdysvallat 1917 / fiktio / mykkä

Chaplin siirtolaisena 1

Ohjaus: Charlie Chaplin

Näytöksen päättää Charlie siirtolaisena. Elokuvassa Chaplinin ikimuistoisimmaksi hahmoksi noussut Pikku kulkuri tutustuu valtamerilaivassa kauniiseen tyttöön ja tämän sairaaseen äitiin. Perille Amerikkaan päästyään rahaton Kulkuri joutuu lähes välittömästi ongelmiin, mutta laivalla tehty hyvä työ palkitaan. Tätä yhtä aikaa satiirista, ironista, romanttista ja runollista seikkailutarinaa pidetään yhtenä Chaplinin onnistuneimmista lyhytelokuvista.

 

Teksti: Katariina Pasuri