Livesäestetty: Anna-Liisa

K-16 /  70 min / 12 euroa

Esitysaika ja -paikka:
la 6.9. klo 20 Taisto

Anna-Liisan riipivää sielunelämää värittää Lau Nau, Laura Naukkarisen elektro-folk-projekti, joka säestää Minna Canthin klassikkonäytelmään perustuvan elokuvan vuodelta 1922

Livesäestetty: Anna-Liisa

70 min / Suomi 1922 / fiktio / mykkä / välitekstit: suomi ja ruotsi

annaliisa

Ohjaaja: Jussi Snellman
Käsikirjoitus: Jussi Snellman
Sisäkuvaus: Kurt Jäger
Ulkokuvaus: A. J. Tenhovaara
Leikkaus: Kurt Jäger, Teuvo Puro
Lavastus: Carl Fager

TAnna-Liisa_julisteeuvo Puron ohjaama ja Jussi Snellmanin käsikirjoittama mykkä melodraama Anna-Liisa (1922) on keskimmäinen Minna Canthin klassikkonäytelmän kolmesta filmatisoinnista (muut keskentekoinen 1911, 1945). Kortesuon Anna-Liisa (Helmi Lindelöf) on kihloissa Kivimaan Johanneksen (Emil Autere) kanssa, mutta häntä painaa raskas menneisyys. Kuulutuspäivänä Anna-Liisa juhlaväen läsnä ollessa tunnustaa rikoksensa. Anna-Liisa luokiteltiin ensimmäisenä suomalaisena elokuvana lapsilta kielletyksi.

Kortesuon tilalla asusteleva Anna-Liisa on aikeissa astua avioliittoon kirkasotsaisen Johanneksen kanssa. Johanneksen silmissä Anna-Liisa näyttäytyy täydellisenä morsiamena, mutta nuori nainen hautoo synkkää salaisuutta: hän on synnyttänyt aviottoman lapsen Kortesuon entiselle rengille Mikolle, mutta on häpeän painamana päätynyt hukuttamaan äpärävauvan.

Tunnelma tilalla kärjistyy, kun tukkimieheksi ryhtynyt Mikko yllättäen palaa kotikonnuilleen ja aikoo kihlata Anna-Liisan itselleen. Paljastuuko Anna-Liisan salaisuus koko kylälle Mikon paluun myötä? Kumman miehen tyttö lopulta valitsee?

Lau Nau

launau

Lau Nau käyttää musiikissaan paitsi lauluääntään, myös mitä kummallisimpia esineitä ja kenttänauhoituksia.

Lau Nau on julkaissut kolme pitkäsoittoa, joista viimeisin – Valohiukkanen vuodelta 2012 – hyödyntää popmaisempia ilmaisukeinoja ja on siten albumeista helpoimmin lähestyttävä. Valohiukkanen nappasi ilmestymisensä jälkeen Teosto-ehdokkuuden sävellyksellisten ansioidensa vuoksi.

Viimeksi Lau Nau noteerattiin Jussi-gaalassa, kun Jan Forsströmin Silmäterä-elokuvan soundtrack kamppaili parhaan musiikin patsaasta. Erilaisten taideprojektien säestäminen sopiikin Lau Naulle kuin nenä päähän.

Levytystensä ja harvinaisten konserttiensa lisäksi Naukkarinen on säveltänyt musiikkia mykkäelokuviin sekä taideprojektien ja valokuvateosten taustalle aina New Yorkin Anthology Film Archiveen saakka.

Eteerinen, mutta hieman vinksahtanut äänimaailma tuo keijukaismaista herkkyyttä perisuomalaiseen maaseutukuvaukseen. Sangen suoraviivainen tarina muuntuu Naukkarisen säestyksen myötä kudelmaksi naiseuden traagisuudesta.

Lau Naun oikealta nimeltä Laura Naukkarisen kanssa soittavat Jaakko Tolvi ja Niko Karlsson sekä jousisoittaja.

- Lähteet: Loud Silents Festival, Elonet