Eedenistä pohjoiseen

S / 73 min / 7 euroa

Esitysaika ja -paikka:
la 6.9. klo 14 Taisto

Eedenistä pohjoiseen

73 min / Suomi 2014 / dokumentti / kieli: suomi / tekstitys: englanti

eedenistäpohjoiseen

Käsikirjoitus ja ohjaus: Virpi Suutari
Tuottaja: Ulla Simonen
Tuotanto: MADE
Pääosissa: Seija Airamo & Erkki Broman / Pirjo & Markku Mutanen / Kyllikki & Veikko Heikkinen / Marko Suomi & Jukka Lehtinen / Raili & Reijo Miettinen / Lotte & Heikki Reenpää / Eeva Furman & Ilkka Hanski
Kuvaus: Heikki Färm
Leikkaaja: Jussi Rautaniemi
Sävellys: Sanna Salmenkallio
Äänisuunnittelu: Olli Huhtanen
Äänituotanto: Mikko Oinonen / Finnvox Cinepost
Jälkituotanto: Petteri Linnus / James Post Oy

Eedenistä pohjoiseen on dokumentaarinen rakkauselokuva suomalaisista pariskunnista, joilla on intohimoinen suhde puutarhanhoitoon. Komediallisesti viritetyssä elokuvassa kurkistetaan pensasaitojen sisäpuolella pariskuntien kertomuksiin pitkien parisuhteiden ristiriidoista ja iloista.

Eedenista_pohjoiseen_juliste_rgb_finPuutarha on paikka, jossa elämä kulminoituu: päähenkilöt jakavat oman puutarhansa tarinan ja samalla tarinan itsestään. Yhdelle puutarhanhoito on terapiaa rakkaan menetyksestä, toiselle voimanlähde työelämässä kestämiseen. Mies vaipuu puutarhassaan hypnoosiin löytäen ihanan vaimonsa jokaisesta entisestä elämästään; nainen repii rikkaruohoja hyttysverkko päässään läpi yöttömän yön. Puutarhat kuvastavat heidän luonteitaan; yhdelle on tärkeää symmetriset kivipolut, toiselle suojaisat oleskelupaikat ja kolmas haluaa pitää puutarhansa mahdollisimman luonnonvaraisena. Kaikkia heitä kuitenkin yhdistää rakkaus kumppania ja luonnon kauneutta kohtaan. Puutarha kuvastaa elämän monimuotoista kukoistusta, mutta kääntyy myös luopumisen kohtauspaikaksi.

Elokuvan näkökulma aherrukseen ja intohimoiseen puutarhanhoitoon on lempeän humoristinen: lajitoveri rakentaa ja puolustaa reviiriään, mutta kokee kauneutta ja sisäistä rauhaa itselleen ja puolisolleen rakentamassaan paratiisissa.

Elokuvassa päähenkilöparien välille kasvaa näkymätön side; omilla tarinoillaan he kuuntelevat, kommentoivat ja lohduttavat toinen toistaan. Ihmiselämän arkisiin kamppailuihin päästään puutarhan kautta ilolla, vailla moralisointia ja osoittelevuutta.

Elokuvan puutarhakertomukset ovat ylistyslaulu hedelmällisyydelle, leikille ja rakkaudelle.

Ohjaajan sana

Minulla on oma pieni puutarha. Olen rakentanut sitä mieheni kanssa vuosia. Minä olen visioinut, mies on tehnyt raskaat työt. Usein hän ihmettelee, millä oikeudella kutsun puutarhaamme vain minun puutarhakseni.

Me puutarhahullut olemme kuin pieni heimo, ja meitä on yhä enemmän. Puutarha on paitsi valtava bisnes myös väkevää terapiaa, jonka sivutuotteena syntyy kukkia ja kesäkurpitsoja.

Raataminen puutarhassa hapettaa sisäilmaihmisen virkeämmäksi. Puutarha on meille myös turvapaikka, jossa voi kuvitella kaiken olevan hetken kohdallaan ilmastomuutoksen myllertämässä maailmassa.

virpisuutariAloin kolme vuotta sitten haaveilla elokuvasta, joka kertoisi meistä puutarhaihmisistä. Myöhemmin elokuva rajautui puutarhojaan yhdessä hoitaviin pariskuntiin. Lehti-ilmoitusten avulla löysin eri puolelta Suomea pareja, jotka ovat raskaan sarjan puutarhahulluja.

Kainuussa tapasin Veikon ja Kyllikin, entiset maanviljelijät. Nyt Kyllikillä on entisillä viljelyspelloilla yli 3000 puutarhalajiketta. Kesäöisin Kyllikin saattaa löytää pelloilta hyttysverkko päässään repimässä rikkaruohoja. Veikko puolestaan antaa vaimon kukoistaa sellaisena kuin tämä on.

Hämeestä löysin puolestaan intohimoisen insinöörin ja hänen vaimonsa, jotka olivat alkaneet rakentaa puutarhaansa poikansa kuoleman jälkeen. Nyt heidän yhä laajenevassa puutarhassaan on edetty pisteeseen, jossa yritetään kasvattaa jo Suomen suurimpia jättikurpitsoja.

Useimmilla elokuvani päähenkilöistä on ollut taakkoja ja suruja, joiden käsittelemisessä puutarhanhoito on auttanut. Eedenistä pohjoiseen -elokuvasta ei voinutkaan tulla muuta kuin komediallinen rakkausdokumentaari, koska kipein elämässä vaatii keveyttä ja naurua.

Elokuvassa fokus onkin selviytymisessä, fyysisen työn merkityksessä ja kyvyssä luoda jotakin kaunista. Elokuvan pariskunnat saattavat kiistellä siitä, kumman tapa hoitaa puutarhaa on se ainoa oikea, mutta tarvittaessa he taistelivat yhteisessä rintamassa naapurin tuulimyllyjä, etanoita ja lopulta itse kuolemaa vastaan.

Eedenistä pohjoiseen -elokuvan tekoprosessi oli avoin, iloinen ja vapautunut – eräänlainen suviyön yhteinen leikki. Sitä tehdessäni olin ohjaajana onnellisempi kuin koskaan. Samaan aikaan jätin jäähyväisiä isälleni, jolta olen oppinut kaiken puutarhanhoidosta. Elokuvasta tulikin myös henkilökohtainen matka luopumisen hyväksymiseen ja kuoleman kohtaamiseen.

Haluan ylistää Eedenistä pohjoiseen -elokuvalla asioita, jotka ovat väliaikaisia mutta välttämättömiä ihmisen olemassaolon mielekkyydelle. Päähenkilöt tekevät hulluina työtä – itseni lailla – kuviteltujen paratiisiensa eteen, vaikka työn tulokset saattavat kadota seuraavassa hetkessä. Kuolemaa emme voi huijata mutta niin kauan kuin kätemme ovat mullassa, tunnemme ainakin olevamme elossa.

Ohjaajan biografia ja valikoitu filmigrafia

Virpi Suutari on käsikirjoittanut ja ohjannut menestyneitä dokumenttielokuvia kuten Synti – dokumentti jokapäiväisistä rikoksista (1996), Valkoinen taivas (1998), Joutilaat (2001) yhdessä Susanna Helken kanssa, ja Auf Wiedersehen Finnland (2010). Virpi Suutarin viimeisin pitkä dokumenttielokuva on Hilton! (2013). Hänen töitään on palkittu ja nähty useilla festivaaleilla. Suutari on ollut myös mukana monen festivaalin raadissa, muun muassa Nyonissa, Sveitsissä. Virpi Suutari on taiteilijaprofessori ja Euroopan elokuva-akatemian jäsen.