Historia

Vanhoja Reikäreuna-nettisivuja:

 

Syksyllä 2014 Reikäreuna –elokuvafestivaali järjestetään kymmenennen kerran. Elokuvafestivaalin idea lähti siitä, kun lyhytelokuvilleen näkyvyyttä kaivanneelle Taideyhdistys Roihu ry:lle tarjoutui tilaisuus saada yksi Suomen maineikkain elokuvaohjaaja Markku Pölönen vieraakseen. Nuorten innokas porukka lähti toteuttamaan haavettaan Sirkus Supiaisen kanssa. Ensimmäinen festivaali järjestettiin syksyllä 2005 ja se otettiin Orivedellä vastaan varovaisen uteliaasti.

Festivaali oli kokonaisuudessaan myönteinen kokemus ja opetti tekijöilleen paljon. Seuraavaan festivaalin suunnittelu aloitettiin saman tien. Kolmantena vuonna festivaali sai kansainvälistä väriä päävieraansa muodossa ja neljäntenä vuonna sama jatkui ohjelman muodossa. Jos viimeistään kolmas vuosi vakiinnutti Reikäreunan Orivedelle, neljäs vuosi toi Reikäreunan laajempana ja ammattimaisina ihmisten ilmoille. Tämä osoitti sille olevan paikan myös pirkanmaalaisena kulttuuritapahtumana, jonka Oriveden kaupungin huomionosoituskin kulttuuripalkinnon muodossa todistaa.

Festivaalille on aina kutsuttu alan ammattilainen kertomaan työstään ja esittelemään omaa tuotantoaan. Festivaa­liohjelmaa suunniteltaessa päävieraalla on suuri vaikuttamisen mahdollisuus siihen. Aikaisemmin päävieraina ovat olleet elokuvaohjaajat Markku Pölönen ja Arto Halonen sekä interaktiivisen elokuvan ammattilaiset Chris Hales ja Teijo Pellinen. Vuonna 2008 paikalla käynyt tuottaja/ohjaaja Matti Grönberg toi mukanaan myös Tampereen teatterin johtajan Heikki Vihisen, Timo Kahilaisen ja Heikki Silvennoisen.

Vuonna 2008 lanseerattiin myös kaksi uutta vieraskategoriaa – taiteilijavieras ja suurta suosiota saanut satunnaisvieras, jona nähtiin raksamies ja puutarhuri sekä teatterin harrastaja Harri Entonen. Reikäreunassa on ollut myös paljon muita elokuvantekijöitä. Esimerkiksi “Star Wreck” ja “Graffitti meissä” elokuvien tekijät ovat olleet yleisön tentattavina.

Vuonna 2009 päävieraana oli elokuvaohjaaja Mari Rantasila, taiteilijavieraana kuvatailija Markku Arantila ja satunnaisvieraana hautausurakoitsija Timo Virtanen. Lyhytelokuvakilpailun voiton vei dokumentti Sniikkerit, jonka on ohjannut Heikki Slåen Metropolia ammattikorkeakoulusta. Kokonaisuudessaan festivaalilla vieraili 2250 henkeä, joka oli 750 henkeä enemmän kuin edellisenä vuonna.

Vuonna 2010 Reikäreuna pienentyi viisipäiväisestä neljäpäiväiseksi, mutta sai luokseen enemmän kävijöitä kuin koskaan aiemmin: 2812. Festivaalin päävieraana oli elokuvaohjaaja Aleksi Salmenperä, taiteilijavieraana kuvataitelija Veli Granö ja satunnaisvieraana nähtiin talous- ja velkaneuvoja Kirsti Lattunen. Elokuvakilpailun voitti Zagros Manucharin lyhytelokuva Vielä tämän hetken. Kunniamaininta myönnettiin Mari Aaltosen Syyslaululle.

Vuoden 2011 päävieraana oli elokuvaohjaaja Matti Ijäs, taiteilijavieraana kuvanveistäjä Kari Tykkyläinen ja satunnaisvieraana työterveyshoitaja Päivi Suomela-Rautio. Elokuvakilpailun voitti Hannu-Pekka Peltomaan Kädessäni. Kunniamaininta myönnettiin Maarit Lallin Keinu Kanssain -elokuvalle. Festivaalilla vieraili 2300 ihmistä. Festivaalin uudeksi hitiksi osoittautui Taiston pihalla ollut Kylpytynnyri-Kino.

Vuoden 2012 päävieraana oli elokuvaohjaaja Anssi Mänttäri, taiteilijavieraana kuvataiteilija Outi Heiskanen ja satunnaisvieraana ambulanssikuski Pekka Määttä. Festivaalilla järjestettiin ensimmäistä kertaa livesäestetty elokuvanäytös (Buster Keatonin Kenraali) sekä höyryjuna-ajalu Tampereelta Orivedelle ja takaisin. Elokuvakilpailun voitti Lauri Randlan 3OHA. Festivaalilla vieraili 2700 ihmistä.

Vuoden 2013 päävieraana oli animaatio-ohjaaja Katariina Lillqvist, taiteilijavieraana kuvataiteilija Sari Tenni ja satunnaisvieraana parturi-kampaaja Ansu Syvänen. Elokuvakilpailun ensimmäinen palkinto (300 €) meni Jari Kokon dokumentille Rakastan sinua kyyneliin (2012). Toisen palkinnon (200 €) sai fantasiaelementtejäkin sisältävä fiktio Labyrintti (2013), jonka on ohjannut Lauri-Matti Parppei. Festivaalilla vieraili yli 2800 ihmistä.