Pirjo Honkasalo: Dokumenttielokuva on nöyrän ihmisen laji

6 Syy

pirjo

Pirjo Honkasalon luento oli vapaamuotoinen keskustelutilaisuus, jossa yleisö pääsi haastattelemaan ohjaajaa ja kuulemaan mieltään askarruttaneista aiheista. Puhe kiertyi enemmän dokumentti- kuin fiktioelokuvan puolelle.

Yleisöä askarrutti erityisesti eettiset kysymykset ja elokuvantekijän vastuu: miten kuvata todellisten ihmisten todellista elämää? Honkasalo korosti sitä, että dokumenttien tekeminen on aina subjektiivista, ja siksi eettisistä asioista onkin syytä olla tarkkana.

– Jokainen kuvahan on jo rajattu näkemys. Kuvatessani teen päätöksen, mitä kuvaan sisältyy ja mitä rajataan ulkopuolelle.

Honkasalon kokemuksen mukaan dokumentaristeilla on yleisesti ottaen hyvin korkea moraali.

– Vaikka ihminen antaa luvan kuvata maailmaansa, on tekijällä painava vastuu. Elokuva voi muuttaa ihmisen asemaa heidän sosiaalisessa ympäristössään. Dokumentti onkin nöyrän ihmisen laji: pitää kuunnella ja antaa ihmisille itsestään. Vastavuoroisesti heiltä sitten myös saa paljon.

Myös sukupuolikysymykset puhuttivat. Jo kello 10:n aamukeskustelussa Honkasalo kertoi, että hän näki kilpailun lyhytelokuvista, olivatko ne naisen vai miehen ohjaamia. Tähän pyydettiin yleisöstä lisäselvennystä.

– Naisilla ja miehillä on eri kuvastot. Naiset tekevät myös empaattisempia ja kohteetaan myötäilevämpiä elokuvia kuin miehet. Estetiikassakin on eroja: naisten kuvakieli on hempeämpää, mutta toisalta väkivalta näytetään todellisempana.

Tullakseen hyväksi elokuvaohjaajaksi myös miesten on Honkasalon mielestä kuitenkin otettava käyttöön feminiinisiä puolia itsestään.

– Elokuva on väline, jossa on kuvattava herkästi ja läheltä. Siihen tarvitaan naisellisiksi miellettyjä ominaisuuksia.

Huomenna on vielä tilaisuus nähdä Pirjo Honkasalon elokuva Tulennielijä klo 16.