Festivaalin ohjelma julkaistu

1 Elo

Kymmenvuotista taivaltaan juhlistava Reikäreuna-elokuvafestivaali järjestetään 3.–7.9.2014. Oriveden aseman seudulla juhlittavan festivaalin ohjelmisto koostuu 23 elokuvanäytöksestä, yli kymmenen taiteilijan taidenäyttelystä, iltaklubeista, Kylpytynnyri-Kinosta ja linja-autosaunasta. Näiden lisäksi yleisölle tarjotaan luentoja ja oheisohjelmaa.

melancholian3huonetta

Festivaalin päävieraaksi saapuu pitkän linjan elokuvantekijä Pirjo Honkasalo, jolta nähdään kolme moninkertaisesti palkittua elokuvaa: Betoniyö (2013), Melancholian 3 huonetta (2004) ja Tulennielijä (1998). Vieraaksi saapuu myös toinen mittavan uran tehnyt ohjaaja Lasse Naukkarinen, jolta esitetään dokumentit Olipa kerran utopia (2004) ja Taiteilijaelämää (1999). Uutta kotimaista fiktiota edustaa Dome Karukosken Leijonasydän (2013), tummaihoisen pojan yksinhuoltajaäitiin rakastuvasta uusnatsista Teposta kertova draamaelokuva.

nobodyownsme

Kotimaisten elokuvien lisäksi tarjolla on myös ruotsalaista tuotantoa. Syyrialaissyntyiseltä Amer Alilta nähdään kaksi pakolaiskeskuksen elämää sisältä päin tutkailevaa dokumenttia. Kjell-Åke Anderssonin Nobody Owns Me (2013) on puolestaan fiktioelokuva 1970-luvun Ruotsista ja työväenluokan ihanteiden hiipumisesta. Elokuvaa tähdittää Mikael Persbrandt.

annaliisa

Reikäreunassa on perinteisesti vaalittu myös elokuvahistorian perinteitä. Tänä vuonna festivaalilla nähdään peräti kaksi live-säestettyä elokuvanäytöstä. Kotimaisena klassikkomykkäelokuvana esitetään Minna Canthin näytelmään perustuva filmatisointi Anna-Liisa (1922), jonka säestää elektronista folkia soittava Lau Nau. Lisäksi 100 vuotta sitten uransa aloittanutta elokuvalegendaa Charlie Chaplinia juhlistetaan näytöksellä, jossa vanha kohtaa uuden. 16 mm:n filmikopioina esitettäviä Chaplinin varhaisia lyhytelokuvia säestävät Libla ja Utopianisti, joiden soinnut yhdistelevät chiptune-musiikkia, hilpeää avantgardea, energistä jazz-progea ja pelikone-elektroa.

paleface

Festivaalin lyhytelokuvakilpailuun osallistui tänä vuonna 160 elokuvaa, joista 17 valittiin kilpailemaan parhaan lyhytelokuvan tittelistä virallisen raadin edessä. Raadin muodostavat päävieras Honkasalon lisäksi taiteilijavieras Samuli Heimonen ja satunnaisvieras, kassaneiti Ronja Roth. Kilpailuun osallistuneiden teosten joukosta valittiin myös elokuvat Lyhytdokumentteja Suomesta -näytökseen sekä Kylpylyhäreihin. Kolmesta kylpypaljusta muodostuva Kylpytynnyri-Kino on Reikäreunan ikioma ylpeys. Se järjestetään festivaalin iltaklubien yhteydessä, joissa yleisöä tanssittavat tänä vuonna muun muassa Juju ja Paleface.

reikareuna_toistaiseksi