Reikäreunan voitto Jari Kokon dokumentille Rakastan sinua kyyneliin

8 Syy

IMG_6608

Kuva: Paavo Pykäläinen

 

Reikäreuna-elokuvafestivaalin lyhytelokuvakilpailun raati päätyi tänä vuonna jakamaan 500 euron pääpalkinnon kahden elokuvan kesken. Ensimmäinen palkinto (300 €) meni Jari Kokon dokumentille Rakastan sinua kyyneliin (2012), joka kertoo Putin-nuorten megalomaanisesta telttaleiristä. Raadin mukaan Kokko jatkaa työssään suomalaisohjaajien pitkää perinnettä naapurimaan mielenmaiseman kriittisessä luotaamisessa, ja dokumentista välittyy myös venäläisen kulttuurin perinpohjainen tuntemus.

Toisen palkinnon (200 euroa) sai fantasiaelementtejäkin sisältävä fiktio Labyrintti (2013), jonka on ohjannut Lauri-Matti Parppei. Elokuva ihastutti omaperäisellä, osin jopa surrealistisella tunnelmallaan. Raati kiitti tekijöitä myös kunnianhimoisesta lavastuksesta ja oivaltavasta kuvauksesta. Myös yleisö äänesti suosikikseen Labyrintin.

Kunniamaininnat ja kirjapalkinnot jaettiin Perttu Inkilän fiktiolle The Chauffeur (2013) ja  Jan Ijäksen kokeelliselle elokuvalle Two Islands (2013). Raati kuvaili 2-minuuttisen The Chauffeurin kuljettavan katsojan tyylipuhtaasti 60-luvun viattomuuteen. Two Islandsia raati luonnehti seuraavasti: “Elokuva kuvaa jumalanhylkäämiä jättömaita New Yorkin kupeessa melankolisen lumoavasti. Kaikessa minimalismissaan myös liki kuiskaten toteutettu ääniraita tukee elokuvan kiehtovaa painajaismaailmaa.”

Reikäreunan lyhytelokuvaraadin muodostivat päävieras Katariina Lillqvist, taiteilijavieras Sari Tenni ja parturi-kampaaja Ansu Syvänen. Raati oli päätöksissään nopea ja yksimielinen, ja Lillqvist kiitti päättäjäisissä festivaalia mallista, jossa raati koostuu eri alan ammattilaisista.

Festivaalin kokonaiskävijämäärä oli yli 2800. Suosituimpia näytöksiä olivat Mika Ronkaisen Laulu koti-ikävästä ja Sigi Tolon livesäestämä Mustalaishurmaaja. Lauantai-illan festivaaliklubi oli kaikkein suosituin yksittäinen tapahtuma 250:llä kävijällään. Klubilla esiintyivät Olavi Uusivirta ja Sallan ja Miron matka maailman ympäri, ja lisäksi ohjelmassa oli Kylpytynnyri-Kino.

Ensi vuonna juhlitaan kymmenettä Reikäreunaa 3.-7.9.2014.